Flygtninge har også ret til ferie – og de kan få det

Retten til at holde ferie, især sammen med sine børn, er afgørende vigtigt for de fleste danskere. Men denne ret gælder ikke for flygtninge, hvilket så afgjort ikke er rimeligt, især ikke for flygtninge med børn. Enhedslisten stiller derfor forslag i Aarhus Byråd om to ugers ferie hver sommer for flygtninge i Aarhus.

Pressemeddelelse, 9.12.2018, Keld Hvalsø, medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten.

Det er tre år siden, flygtninge i Danmark mistede retten til at holde ferie. Det var da den såkaldte integrationsydelse blev indført, og regeringen skærpede kravene, sådan at man som flygtning aldrig har ret til ferie. Enten er man på sprogskole, i aktivering eller til møde i jobcentret eller andet sted, eller også har man arbejde og er i gang med at optjene retten til ferie.

”I Enhedslisten synes vi, det er urimeligt at nægte børn at have sommerferie sammen med deres forældre. Og det gælder også for flygtningefamilier. Det skal vi have rettet op på,” siger Keld Hvalsø.

Derfor stiller Enhedslisten dette forslag i Aarhus Byråd:

For flygtninge ophæves aktiveringspligten i to uger hver sommer. Således at der heller ikke indkaldes til møder, og ikke er sprogundervisning eller anden obligatorisk aktivitet i to givne uger hver sommer.

”Sommerferie med børnene vil styrke forældreskabet i flygtningefamilierne, og det vil være godt for børnene at holde ferie med deres forældre og opleve dem på en anden måde end i hverdagen. Og så er det i øvrigt en god dansk tradition og værdi, at familierne holder ferie sammen,” siger Keld Hvalsø.

Forslaget er på byrådsmødet d. 12. december